عناوین
:: نکاتی مهم راجع به سلامت مادران در دوران شیردهی
:: آنتی بیوتیك و مسكن موثر گیاهی را می شناسید؟
:: گلوله ای را در سینه ام احساس می کنم
:: دکتر سلامت پاسخ می دهد: نکاتی مهم راجع به شستشوی مو
نکاتی مهم راجع به سلامت مادران در دوران شیردهی
به دلایل منطقی، شیر دادن نوزادتان را از دست ندهید
شیر مادر برای رشد نوزاد بی نظیر است. این شیر سرشار از آنتی بادی هایی است که کودک را از ابتلا به بیماری های عفونی و واگیردار محافظت میکند، مملو است از پروتئین هایی برای رشد؛ و همچنین سرشار است از کربوهیدرات ها، امگا ٣ و املاحی که برای رشد مغز و سیستم عصبی نوزاد ضروری اند. شیر مادر باعث رشد ذهنی و کاهش ابتلا به چاقی مفرط در کودکی میشود. شیر دادن به نوزاد یک فایدۀ دیگر هم دارد که تا کنون کم دربارۀ آن صحبت شده است، و آن کاهش وزن مادر بعد از بارداری است.
بسیاری از مادران میخواهند وزن قبل از زایمان شان را به دست بیاورند. در واقع، راحت شدن از شر کیلوهای اضافه که طی دوران بارداری جمع شده اند، همیشه کار راحتی نیست. انتخاب تغذیۀ نوزاد با شیر مادر میتواند در این زمینه، کمک کننده باشد.
باید بدانید که بخشی از چربی هایی که طی بارداری به طور طبیعی ذخیره شده اند، به منظور ساخت شیر مادر پدید آمده اند. بنابراین، نباید تعجب کنید که مادری که بچه اش را شیر میدهد نسبت به کسی که خودش به نوزادش شیر نمیدهد، سریع تر وزن کم میکند. به طور کلی زنانی که بین شش ماه تا یک سال پس از زایمان شیر میدهند، بیشتر وزن شان کاهش مییابد. این فایدۀ شیر دادن به نوزاد به شرطی آشکار میشود که مادر به بهانۀ اینکه خودش دارد نوزادش را تغذیه میکند، به اندازۀ دو نفر نخورد.
زیرا طی دوران بارداری و هنگام شیردهی، متابولیسم بدن مادر به گونه ای خود را تطابق میدهد که سهمیۀ غذایی مادر، او و نوزادش را کفایت میکند. این یک مسئلۀ ریاضی نیست؛ بیشتر خوردن بی فایده است اما باید بهتر خورد ! این امکان مهم و ارزنده برای کاهش وزن بعد از بارداری باز هم قابل افزایش است و آن زمانی است که شیردهی با یک فعالیت جسمی منظم مانند پیاده روی یا شنا همراه شود. این گزینه ای است که به هیچ وجه نباید نادیده اش گرفت.
آیا رژیم گرفتن در ایام شیردهی ممنوع است؟
مطمئناً هر گونه محدودیت کالری سفت و سخت، خطر کاهش شیر برای بچه و گذاشتن تأثیر منفی طی دورۀ شیردهی را در پی خواهد داشت، و همۀ اینها بر رشد نوزاد تأثیر نامطلوب دارند. البته، شیردهی با یک رژیم غذایی سالم و متعادل ناسازگار نیست. آنچه که اهمیت دارد، این است که رژیم بیش از حد محدود کننده نباشد (هرگز کمتر از ١٨٠٠ کالری در روز نباشد) و هیچ یک از گروه های غذایی را حذف نکند. براساس برخی مطالعات، کاهش ِ اضافه وزن ِ زنی که نوزادش را شیر میدهد، تأثیری بر وزن فرزندش نخواهد داشت، به شرطی که برنامۀ غذایی متعادل و کاهش وزن، منطقی و متوسط باشد؛ کاهش وزن نباید بیش از دو کیلوگرم در ماه باشد.
چند توصیه
سعی نکنید که بیش از دو کیلوگرم در ماه کم کنید.
برای رژیم گرفتن، دو تا سه ماه بعد از زایمان صبر کنید تا بدن بتواند بعد از بارداری، بازسازی خود را انجام دهد.
از گرفتن رژیم های عجیب و غریب خودداری کنید.
بهتر است که برای کم کردن وزن، ازیک متخصص تغذیه کمک بگیرید.
حداقل دو بار در هفته فعالیت جسمی داشته باشید، فعالیت هایی مانند: پیاده روی، شنا، ایروبیک و...
آنتی بیوتیك و مسكن موثر گیاهی را می شناسید؟
علف لیمو از گیاهان بومی و مغزی هندی است كه طعمی نزدیك به زنجبیل دارد و در كشورهای آسیایی شامل مالزی، ویتنام و تایلند كاربرد بسیاری دارد.
به گزارش سرویس بهداشت و درمان ایسنا، علف لیمو علاوه بر طعم و عطر مطبوع دارای مزایای زیاد پزشكی و بهداشتی بوده و خواص درمانی فوقالعادهای دارد.
شبكه خبری تورنتو نیوز در مقالهای دراین باره آورده است: علف لیمو دارای خواص ضدباكتریایی و ضدمیكروبی فوقالعاده است. این گیاه برای درمان عفونتهای معده، روده، ادراری و زخمها موثر است.
همچنین به درمان بیماریهایی مثل تیفویید، عفونتهای پوستی، مسمومیت غذایی و نیز رفع بوی بد دهان كمك میكند. روغن علف لیمو به دلیل دارا بودن خواص ضد درد و مسكن برای تسكین سردردها، دردهای مفصلی و دردهای عضلانی بسیار مفید است. این گیاه همچنین در پایین آوردن تب موثر است.
گلوله ای را در سینه ام احساس می کنم
گلوله ای در سینه ام وجود دارد: کیست است یا فیبروم یا تومر خوش خیم دیگریست؟
چه زمانی این مشکلات هشدار میدهند، چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد و آزمایش های لازم برای تشخیص کدامند؟ با هم توضیحات و توصیه های دکتر داوید الیا را میخوانیم.
انواع مختلف گلوله هایی که ممکن است در سینه ظاهر شوند، کدامند؟
دکتر داوید الیا: در سینه: ماتوز، فیبروم (فیبروآدونم)، کیست، لیپوم و سرطان سینه، قابل تشخیص هستند.
ماتوز
به یاد داریم که سینه ها غددی پستانی هستند که یکی از مهم ترین عملکردهای شان، شیر دادن به نوزاد است. انواع گلوله ها یا بیشترشان ممکن است در غدد پستانی تحت تأثیرات هورمونی (برای مثال به علت تغییرات سیکل های ماهانه، بارداری، قرص های ضد بارداری یا درمان های هورمونی دورۀ یائسگی با دُز بسیار بالای استروژن) سفت شوند. اکثراً این گلوله ها در پهلو ایجاد میشود و غالباً دردناک اند. بنابراین ماتوز در اثر تغییر فعالیت غدۀ پستان به وجود میآید. به محض اینکه تحریکات هورمونی متوقف شود، ماتوز نیز از بین میرود و محو میشود.
ماتوزها بسیار رایج اند و همیشه زنان را نگران میکنند، به خاطر وجود آنها، زنان اغلب به پزشک مراجعه میکنند. باید دانست که ماتوز با استفاده از اشعۀ ایکس به هیچ وجه قابل مشاهده نیست به همین علت هیچ چیزی با پرتونگاری یا سونوگرافی دیده نمیشود.
فیبروم (فیبروآدونم)
فیبروم ها، تومورهای خوش خیمی هستند که بسیار رایج اند و اغلب دختران جوان ١۵ تا ٢٠ سال را مبتلا میکنند. البته ممکن است در سنین ٣۵ تا ۴٠ سالگی هم دیده شود.
فیبروم ها شکل گلوله های بسیار منظمی در اندازۀ ١ تا ٢ سانتی متر، مثل یک نقل بادام در سینه دارند و کاملاً بی درد هستند. ماموگرافی یا سونوگرافی امکان تشخیص سریع فیبروم ها را ایجاد میکند.
از آنجایی که فیبروم ها به هیچ وجه تغییر جنس نمیدهند، اصولاً با آنها کاری ندارند و میگذارند سر جای شان باقی بمانند. در عوض، زمانی که یک فیبروم بعد از ٣۵ سالگی مشاهده شود، باید با رعایت احتیاط خارج گردد زیرا سرطان هایی وجود دارند که به وسیلۀ فیبروم به وجود میآیند. در بسیاری از موارد سرطان ها، اعلام شده است که یک فیبروم تأثیر بسیار مهمی در ایجاد این بیماری داشته است.
کیست
کیست، گلوله ای مملو از مایع (برعکس فیبروم که مملو از فیبر است) و ١ تا ١.۵ است. این گلوله غالباً بسیار سریع ظاهر میشود و مایع موجود در آن فشار میآورد، به همین علت درد ایجاد میکند. کیست ها سرطانی نیستند و به هیچ وجه باعث ایجاد سرطان هم نمیشوند.
یک کیست به وسیلۀ ماموگرافی و خصوصاً سونوگرافی تشخیص داده میشود.
زمانی که کیست دردناک یا بزرگ میشود، پزشک معالج میتواند آن را با سوزن سوراخ کرده و مایع درون آن را خارج نماید.
باید دانست که سینه ها اغلب کیست تولید میکنند، این تولید کیست تقریباً از ویژگی های طبیعی بدن است و عموماً سوراخ کردن آنها بی فایده خواهد بود.
لیپوم و غده
لیپوم یک گلولۀ چربی خوش خیم و بسیار نادر است. به وسیلۀ ماموگرافی و سونوگرافی تشخیص داده میشود و عموماً به حال خود رها میگردد.
با اینکه این غدۀ درون پستانی در سینه جابهجا میگردد، عموماً خوش خیم است و نیاز به سوراخ کردن ندارد.
سرطان سینه
فقط سرطان سینه، یک تومور خوش خیم است. متأسفانه، علائم خاصی ندارد به جز اینکه گاهی اوقات حضور گلوله ای احساس میشود. به همین علت است که حتی اگر این گلوله ها خوش خیم هم باشند، بهتر است که با پزشک تان مشورت کنید تا مطمئن شوید که مکل تان سرطان سینه نیست.
در نتیجه زمانی که یک گلوله در سینه تشخیص داده میشود، ٩٠% شانس وجود دارد که این گلوله خوش خیم باشد – خصوصاً قبل از ۵٠ سالگی- البته این به این معنا نیست که نباید هیچ کاری انجام داد ! بنابراین بدون معطلی باید به پزشک مراجعه کنید، پزشک نیز بعد از معاینه، عموماً ماموگرافی یا سونوگرافی تجویز میکند.
دکتر سلامت پاسخ می دهد: نکاتی مهم راجع به شستشوی مو
شستشوی مو
بر خلاف تصور عوام شستشوی مو یک عمل ساده نمی باشد زیرا مو یک ماده زنده و حساس است که باید از آن در حین شستشو مراقبت کافی بعمل آورده شود (شستشوی مو شباهتی به شستن کف آشپزخانه ندارد!). در زمان های قدیم شستن مو آداب و رسوم خاصی داشته است. زنان پشت گردن خود را برهنه کرده و برای مدت های طولانی موها را شانه می کردند و با روغن های معطر آغشته می ساختند.
برای انتخاب شامپوی مناسب مو بایستی ابتدا نوع مو مشخص گردد. سر را با صابون شسته، سه روز صبر كنید و سپس پوست سر را با انگشت برای ٢دقیقه ماساژ داده و نوك انگشت را روی كاغذ زرورق بمالید. با توجه به میزان اثر چربی باقیمانده می توان خشك، معمولی یا چرب بودن مو را تعیین و بر مبنای آن شامپوی مناسب را انتخاب نمود.
مواد تشکیل دهنده یک شامپوی معمولی عبارتند از:
پاک کننده، چرب کننده، تثبیت کننده کف، نرم کننده کف، غلظت دهنده، خنک کننده، ضد اکسیداسیون، ضد باکتری، ماده ای که حالت صدفی به شامپو می دهد، مواد معطر، آب، مواد عمل آورنده و عصاره یک یا چند گیاه. كلاً تركیب اکثر شامپوها تقریباً یكسان بوده و اختلاف شامپوها در نوع مواد حالت دهنده آن است. چیزی كه مهم است انتخاب نوع مناسب شامپو برای مو می باشد (موی خشك، چرب، معمولی، شوره دار، آسیب دیده، ضعیف و نازک، رنگ شده و غیره)
برای این منظور فرد بایستی بطور مرتب نوع شامپوی خودش را عوض كند تا به بهترین نوع مناسب موهایش برسد و آنوقت می تواند آن مارك مخصوص را برای همیشه ادامه دهد. توجه داشته باشیدكه صابون های دست و بدن برای شستشوی موها مناسب نمی باشند و برای این منظور بایستی فقط از شامپو استفاده كنید. شامپوها اصولاً به سه فرم شامپوی مایع، شامپو ژل و كرم شامپو تهیه می شوند.
هیچ شامپویی موها را پرپشت تر نمی كند زیرا اصولاً بعد از تولد فولیكول موی جدید ساخته نشده و تنها كاری كه می شود كرد این است كه با مراقبت صحیح و دارو تا حدی این فولیكول ها را حفظ نمود. وجود سدر، كتیرا، حنا، سیر، فلفل، بابونه، مورد و غیره در شامپو از نظر رشد و تقویت مو اثر خاصی ندارد. سدر ضد چربی موها است و لذا شامپوی آن برای موهای چرب توصیه می شود.
كتیرا چون موها را نرم تر می كند (حالت دهنده است) لذا شامپو كتیرا برای موهای زبر و خشك مفید است. حنا در سطح مو باقی مانده و لذا خاصیت رنگ کنندگی و مقداری اثر حجم دهندگی مو دارد. حنا در کاهش چربی مو و بهتر نمودن کیفیت مو نیز موثر است ولی نقشی در افزایش رشد مو ندارد
شستشوی مو بازرده تخم مرغ، آب برنج، عسل، مورد، نخود و غیره ارتباطی با رشد مو نداشته و در بسیاری از موارد بهتر است این مواد به عوض مالیدن به موها خورده شوند تا مواد مغذی آنها از طریق جریان خون به موها برسد. چون ساقه مو یك ساختمان مرده است لذا چیزی جذب آن نشده و در ضمن اكثر مواد از طریق پوست سر قابلیت جذب ندارند و لذا مواد موجود در شامپو هیچكدام وارد بدن نشده و بنابراین وجود آنها ربطی به تقویت یا افزایش رشد موها ندارد. نخود به دلیل دارا بودن استروژن ماده ای مقوی است ولی به علت میزان جذب کم تأثیر ناچیزی در تقویت موی سر دارد.
تعداد شستشوی مو در هفته عمدتاً ربطی به ریزش مو نداشته و بایستی بر حسب سن و فعالیت فیزیكی فرد تعیین گردد. بطور کلی بهتر است تعداد شستن موها در هفته را برحسب چرب بودن پوست سر تنظیم نماییم (٢- ١ بار در هفته تا هر روز). موها را قبل از اقدام به شستن با آب ولرم کاملاً خیس کنید تا شامپو بهتر اثر کند. سپس مقدار کمی شامپو ریخته و حدود یک دقیقه پوست سر را با آن ماساژ دهید. یادتان باشد که شامپو بایستی ابتدا پوست سر (که حاوی چربی و مواد زائد است) را تمیز کرده و بعداً بر ساقه موها جاری شود. در هنگام شستن موها از كشیدن و چنگ زدن محكم آنها خودداری كنید (ماساژ ملایم كافی است)
موهایتان را پس از شستشوی کافی با آب فراوان آبکشی نمایید. اگر هر روز حمام می روید یك دفعه شستن با شامپو در هر نوبت استحمام كافی و در غیر این صورت دو بار بهتر است. شستشو و آب كشیدن موها با آب سرد پس از اتمام شامپو زدن بهتر بوده و موجب شادابی و درخشان ترشدن رنگ موها می گردد.
شامپوهای ایرانی اگر دارای مُهر استاندارد باشند بسیار خوب بوده و بر خلاف عقیده عمومی شامپوهای خارجی مزیت خاصی نسبت به آنها ندارند (موارد تقلبی در شامپوهای خارجی بسیار بیشتر از شامپوهای ایرانی دیده شده و نیزگاهی این شامپوها مدت های طولانی در شرایط بد نگهداری و در زمان مصرف كاملاً خراب هستند لذا در هنگام خرید آنها حتماً به تاریخ انقضا بلند مدت شامپو توجه نمایید)
در شرایطی که دسترسی به آب نیست می توانید از شامپوی خشک برای تمیزکردن موها استفاده نمایید. کافی است پودر و یا اسپری را به موها پاشیده و ٣-٢ دقیقه صبر کنید و سپس با یک برس نرم سرتان را برس بزنید. این مواد بدون نیاز به آب موجب زدوده شدن چربی اضافه وآلودگی های موجود در موها می گردند. شامپوی خشک بیشتر مناسب موهای بلوند و چرب بوده و در ضمن استفاده از آن فقط در شرایط استثنایی که دسترسی به آب به هیچوجه میسرنمی باشد، مجازاست.
برای شستشوی موهای آسیب دیده (مویی که در اثر دستکاری بیش از حد دچارتخریب مو شده و پیوندهای گوگردی ساختمان آن تغییر کرده اند) و موهای دارای خشکی، زبری و عدم استحکام، بهتر است از شامپوی دارای PH خنثی و یا اسیدی خیلی ضعیف استفاده شود